Helsingin kirjamessuilla 26-29.10.2017 Tiedekirjan osastolla 6g70 tapahtuu

Tämän vuoden Helsingin kirjamessuilla Tiedekirjalla on kirjamyynnin lisäksi monipuolista ohjelmaa. Tiedekirjan osastolla esiintyy tutkijoita ja tiedelehtien toimittajia. Keskustelun aiheet liikkuvat antiikintutkimuksesta kansainvälisiin adoptioihin.

TORSTAINA 26.10

13.00-13.25 Reunahuomautuksia reformaatiosta

Miltä reformaation historia näyttää tänä päivänä? Miten tulkinnat ovat muuttuneet, ja onko siitä enää mitään sanottavaa? Reformaation marginaaleja ja sydänmaita kartoittamassa yleisen kirkkohistorian emeritusprofessori Simo Heininen ja Luther-tutkija Sini Mikkola. Haastattelijoina Piia Latvala ja Olli Lampinen-Enqvist.
Kirja: Suomen kirkkohistoriallinen seuran vuosikirja 2017, Reformaatio 500 vuotta.
Järjestäjänä Suomen kirkkohistoriallinen seura.

13.30-13.55

14.00-14.25 Reformaatio 500 vuotta

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 500 vuotta reformaatiosta. Simo Heininen kertoo Suomen kirkkohistoriasta ja aiheeseen liittyvästä uudesta kirjastaan, Uusi Suomen kirkkohistoria.
Järjestäjänä Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

14.30-14.55

15.00-15.25 Their ideals were crushed

Vieno Zlobina THEIR IDEALS WERE CRUSHED A daughter's Story of the Säde Commune in Soviet Karelia
One of the most recent memories telling of life and destiny of finnish canadian emigrants who left to Soviet Karelia to make their ideals true. Vieno descripes strictly history and life of Säde commune from daughter's view. The book is very actual and touchcing also in today's world where there are millions of people moving after their dreams. Terttu Häkkilä, Suuntana100 ry is telling about the book and now 98 years old Vieno. Migration Institute of Finland.
Organised by Migration Institute of Finland

15.30-15.55 Keskustelua proleptisismista

Astronomi Esko Valtaoja jututtaa teologi Lauri T. Jänttiä hänen tuoreen väitöskirjansa aiheesta, joka on proleptisismi. Kyseessä on teologinen ajattelutapa, jossa tulevaisuus on pääosassa: Se, mitä tapahtuu nyt, johtuu enemmän tulevaisuudesta kuin menneisyydestä. Prolepsis merkitsee tapahtumaa, jossa tulevaisuus ikään kuin luiskahtaa esille ennen aikojaan. Teologiassa tämä tarkoittaa sitä, että tulevan Jumalan valtakunnan todellisuus voi olla jollakin tavalla läsnä jo nykyisyydessä. Proleptista ajattelua voi soveltaa myös teologian ulkopuolelle: Toivottu tai todennäköinen tulevaisuus voi toteutua osittain etukäteen, erityisesti jos siihen tietoisesti pyritään.
Kirja: Lauri T. Jäntti, Prolepticism. The Futurist Theology of Ted Peters.
Järjestäjä: Luther-Agricola-Seura

16.00-16.25 Miten tutkia tulevaisuuksia? Tulevaisuudentutkimuksen menetelmät ja niiden soveltaminen

Miten tutkimme tulevaisuuksia? -menetelmäkirja on Tulevaisuuden tutkimuksen seuran klassikko, joka muutama vuosi sitten päivitettiin kolmatta kertaa. Tänä vuonna teoksesta ilmestyy kirjan englanninnos. Toimittajat Osmo Kuusi, Sirkka Heinonen ja Hazel Salminen kertovat tulevaisuudentutkimuksen menetelmien suosion noususta sekä kirjojen toimitusprosessista.
Kirjat: 1)Miten tutkimme tulevaisuuksia? Acta Futura Fennica 5 (kolmas painos, 2013) ja How Do We Explore Our Futures? Acta Futura Fennica 10 (tulossa syksyllä 2017.
Järjestäjä: Tulevaisuuden tutkimuksen seura

PERJANTAINA 27.10

12.00-12.25 Kirkko ja antisemitismi

Miten Suomen evankelis-luterilainen kirkko suhtautui antisemitismiin itsenäisyyden alkuvuosikymmeninä? Eurooppalainen antisemitismi eli vahvaa nousukautta vuosina 1917-1933. Miten tämä aate näkyi Suomessa kirkollisissa lehdissä, keskusteluissa ja piispojen näkemyksissä? Paavo Ahonen on kirjoittanut ensimmäinen perusteellisen tutkimuksen itsenäisen Suomen kirkollisesta antisemitismistä. Häntä haastattelee tuoreen tutkimuksen tiimoilta dosentti Andre Swanström.
Kirja: Paavo Ahonen: Antisemitismi Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa 1917-1933
Järjestäjänä Suomen kirkkohistoriallinen seura

12.30-12.55 Heidän ihanteensa murskattiin

Tyttären, Vieno Zlobinan tarina Säde-kommuunasta Neuvosto-Karjalassa. Yksi viimeisistä elossa olevien muistelmista suomalaisten Kanadan siirtolaisten elämästä ja kohtaloista Neuvosto-Karjalassa. Ikitien maisemiin sijoittuva historiaa tarkasti kuvaava tyttären tarina on tänäänkin ajankohtainen, kun ihmiset liikkuvat unelmiensa perässä.
Kirjasta ja 98-vuotiaasta Vienosta kertoo Suuntana100 ry:n Terttu Häkkilä. Kirjan merkityksestä historian tutkimukselle kertoo Säde-kommuunan historiaa selvittänyt Ossi Kamppinen. Siirtolaisuusinstituutti
Kirja: Vieno Zlobina, Heidän ihanteensa murskattiin. Tyttären tarina Säde-kommuunasta Neuvosto-Karjalassa. Julkaisuja 7. Siirtolaisuusinstituutti 2017. 116 s.
Järjestäjänä Siirtolaisuusinstituutti

13.00-13.25 Uskonto ja kamppailu tunnustamisesta

Paneelikeskustelu kirjan Uskonto ja kamppailu tunnustamisesta teemojen pohjalta. Panelisteina on kolme kirjan kirjoittajista ja kirjan toimittajat haastattelevat heitä. Lisäksi toimittajat ottavat vastaan yleisökysymyksiä. Panelistit: Maijastina Kahlos, Heikki J. Koskinen ja Jaana Hallamaa Haastattelijat: Heikki Haara ja Ritva Palmén
Kirja: Uskonto ja kamppailu tunnustamisesta. Toim. Heikki Haara & Ritva Palmén. Suomalaisen teologisen kirjallisuusseuran julkaisuja 285. Helsinki 2017.
Järjestäjänä Suomalainen teologinen kirjallisuusseura

13.30-13.55

14.00-14.25

14.30-14.55 Historiallinen Aikakauskirja

Mitä muinaiset venäläiskronikat ja viikinkien saagat kertovat Suomesta? Keskustelemassa päätoimittaja Anu Lahtinen, dosentti Mari Isoaho ja FT Kirsi Kanerva.
Järjestäjänä Historiallinen Aikakauskirja / Historian Ystäväin Liitto ja Suomen Historiallinen Seura

15.00-15.25 Sota, rauha ja Raamattu.

Paneelikeskustelu, keskustelijoina sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa, dosentti Niko Huttunen ja VTT Timo R. Stewart, haastattelijana toimittaja Samuli Suonpää.
Kirja: Sota, rauha ja Raamattu. Toim. Huttunen Niko ja Nikki Nina. Suomen Eksegeettisen Seuran Julkaisuja 112. 2016, 260 s.Samuli Suonpää, toimittaja (haastattelija)
Järjestäjänä Suomen Eksegeettinen Seura

15.30-15.55 Työväentutkimus -lehti

Toimitussihteeri Alpo Väkevä esittelee Työväentutkimus-vuosikirjaa ja tohtorikoulutettava Elina Hakoniemi Työväentutkimus 2017 -vuosikirjassa julkaistavaa artikkeliaan "Työläiset ja kansalaiset matkalla peruskouluun".
Järjestäjänä Työväenperinne / Työväenliikkeen kirjasto

16.00-16.25 Marski, Tuntematon ja sodan muistaminen

Sotien muistamisen tavat ja sisältö muuttuvat ajassa, ja niistä neuvotellaan niin patsaiden, uusien sotaelokuvien kuin turvapaikanhakijakeskustelujen yhteydessä. Miksi marsalkka Mannerheim on suomalaisten kestosuosikki? Mitä sodista pitäisi muistaa? Suomalaisesta muistokulttuurista ja itsenäisyydestä keskustelemassa tutkija Tuomas Tepora, jota haastattelee Puolustuslinjalla -kirjan toimittaja Teemu Tallberg.
Kirja: Teemu Tallberg, Anni Ojajärvi ja Tiia Laukkanen (toim.) Puolustuslinjalla. Yhteiskuntatieteellistä ja historiallista tutkimusta maanpuolustuksesta ja asevelvollisuudesta.
Järjestäjänä Nuorisotutkimusseura

16.30-16.55 Mielen rajoilla - Nykypäivän kummat kokemukset

Outoja valoja ja ääniä, ennenäkyjä, kummittelua… Väestötutkimuksen perusteella ”kummat” kokemukset ovat yhtä yleisiä kuin rytmihäiriöt, mutta silti niitä salaillaan ja hävetään. Uusi tutkimus kysyy, miksi aihe on yhteiskunnassamme niin latautunut.
Marja-Liisa Honkasaloa haastattelee xx.
Kirja: Marja-Liisa Honkasalo ja Kaarina Koski (toim.): Mielen rajoilla - Nykypäivän kummat kokemukset.
Järjestänä Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

17.00-17.25 Nuoret aikuiset hyvinvointipalveluissa

Miten hyvinvointipalvelut vastaavat nuorten aikuisten tarpeisiin ja mikä on nuorten aikuisten asema palveluiden käyttäjinä? Nuoret aikuiset hyvinvointipalvelujen käyttäjinä ja kohteina -kokoomateoksessa etsitään tuoreen tutkimustiedon avulla vastauksia kysymyksiin, jotka ovat keskeisiä palvelujen arvioinnissa ja kehittämisessä. Keskustelussa mukana Sanna Aaltonen ja Antti Kivijärvi sekä haastattelija Elina Palola, STM.
Kirja: Nuoret aikuiset hyvinvointipalvelujen käyttäjinä ja kohteina (toim. Sanna Aaltonen ja Antti Kivijärvi)
Järjestäjänä NuorisotutkimuseuraLAUANTAINA 28.10

12.30-12.55 Soturit

Millaisia historialliset soturikulttuurit ovat olleet eri puolilla maailmaa? Kirjailija Karolina Kouvola kertoo kirjastaan Soturit: Assassiineista samuraihin.
Kirja: Karolina Kouvola: Soturit - Assasiineista samuraihin, SKS 2017.

13.00-13.25 Kuva ja Ajatus

Onko taiteen historia yhdessä ajattelemisen ja tekemisen historiaa? Keskustelemassa kirjailija-filosofi Fredrik Lång ja taidehistorioitsija Riikka Stewen. Långin ei-fiktiivinen pääteos Bild och tanke (1999) on ilmestynyt suomenkielisenä laitoksena.
Kirja: Kuva ja ajatus, http://www.netn.fi/kirjat/kuva-ja-ajatus
Järjestäjänä Niin&Näin ja Euroopplaisen filosofian seura.

13.30-13.55

14.00-14.25 Kielitieteellisiä lähestymistapoja eriarvoisuuteen

Millaisia äänekkäitä ja piiloisia ideologioita kielen variaatioon liittyy? Onko naisista tosiaan tullut ”narisevia lässyttäjiä”? Suomen soveltavan kielitieteen yhdistyksen (AFinLA) vuosikirja 2017 pureutuu kielitietoisuuteen ja sen merkitykseen eriarvoistuvassa yhteiskunnassa. Kielenkäyttäjien näkemyksiä selvittäneestä tutkimuksesta saapuu keskustelemaan Tampereen yliopiston apulaisprofessori Johanna Vaattovaara. Haastattelemassa on kaksi vuosikirjan toimittajista, Sirkku Latomaa (TaY) ja Emilia Luukka (TaY).
Kirja: Latomaa, Sirkku & Luukka, Emilia & Lilja, Niina 2017. Kielitietoisuus eriarvoistuvassa yhteiskunnassa - Language awareness in an increasingly unequal society. AFinLAn vuosikirja 2017.
Järjestäjä: Suomen soveltavan kielitieteen yhdistys AFinLA.

14.30-14.55 Filosofianopetuksesta & logiikasta

Keskustelussa mukana Risto Koskensilta (logiikka kääntäjä) & Tuukka Tomperia (väitöskirja -Filosofianopetus ja pedagoginen filosofia).
Kirjat: 1) Filosofianopetus ja pedagoginen filosofia - Filosofia oppiaineena ja kasvatuksena. http://www.netn.fi/kirjat/filosofianopetus 2)Graham Priest, Logiikka (kääntäjä Risto Koskensilta), http://www.netn.fi/logiikka
Järjestäjänä Niin&Näin ja Euroopplaisen filosofian seura.

15.00-15.25 Happy ship?

Anne Ala-Pöllänen: esittelee tutkimustaan Happy ship? Etnografinen tutkimus suomalaisilta monikansallisesti miehitetyiltä rahtilaivoilta.
Kirja: Anne Ala-Pöllänen: Happy ship? Etnografinen tutkimus suomalaisilta monikansallisesti miehitetyiltä rahtilaivoilta
Järjestäjänä Suomen Muinaismuistoyhdistys

15.30-15.55 Ammattilaisuuden ankkuripaikat

Miia-Leena Tiili esittelee tutkimustaan Ammattilaisuuden ankkuripaikat. Tutkimus Suomenlahden merivartiostosta.
Kirja:Miia-Leena Tiili: Ammattilaisuuden ankkuripaikat. Tutkimus Suomenlahden merivartiostosta
Järjestäjänä Suomen Muinaismuistoyhdistys

16.00-16.25 Kielletty kupoli, avattu alttari

Hanna Kemppi esittelee tutkimustaan.
Kirja: Hanna Kemppi: Kielletty kupoli, avattu alttari. Venäläisyyden häivyttäminen Suomen ortodoksisesta kirkkoarkkitehtuurista 1918-1939
Järjestäjänä Suomen Muinaismuistoyhdistys

16.30-16.55 Lever för liv. Krister Höckerstedt om sina vägval i samtal med Mardy Lindqvist

Kirjan on kirjoittanut HBL:n entinen pitkäaikainen lääketieteeseen erikoistunut toimittaja Mardy Lindqvist perustuen professori Krister Höckerstedtin kerrontaan. Ruotsinkielinen otsikko tarkoittaa lähinnä "Uudella maksalla uuteen elämään". Kirjassa on noin 350 sivua ja 55 kuvaa. Krister Höckerstedtin elämänkerrassa pääsisällön muodostavat maksansiirtotoiminta, siihen liittyvät tieteelliset tutkimukset sekä leikkaustulokset potilaille. Tiedekirjan osastolla ovat paikalla kirjan tekijät professori Krister Höckerstedt ja toimittaja Mardy Lindqvist ja heitä haastattelee toimittaja Tuula Vainikainen.
Huvudfokus i memoarerna ligger pö levertransplantation, Höckerstedts forskning samt den nytta patienterna haft av verksamheten. Redaktör Tuula Vainikainen intervjuar professor Krister Höckerstedt och bokens skribent Mardy Lindqvist.
Kirja/Book: Lever för liv. Suomen Tiedeseura / Finska Vetenskaps-Societeten.
Järjestäjänä Suomen Tiedeseura / Finska Vetenskaps-Societeten

SUNNUNTAINA 29.10

12.00-12.25 Sata vuotta suomalaista vesiensuojelua

Haastattelussa tarkastellaan vesiensuojelun vaiheita ja aikaansaannoksia Suomessa 1900-luvun alusta näihin päiviin sekä keskustellaan kymmenien asiantuntijoiden muisteluihin ja kirjoituksiin perustuvasta Vesien vuoksi -kirjasta. Kirjasta poimitaan mielenkiintoisten tapaukuvauksien yksityiskohtia. Keskustelussa mukana Tietokirjailija, limnologi Eeva-Liisa Hallanaro ja FM Sanna Vienonen.
Kirja: Vesien vuoksi - Suomalaisen vesiensuojelun vaiheita. Julkaisija Suomen Vesiyhdistys ry.
Järjestäjänä Suomen vesiyhdistys

13.00-13.25

13.30-13.55

14.00-14.55 Fragmentti, muisto, maisema. Ville Lukkarisen kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista

Taidekriitikko, FT Marja-Terttu Kivirinta haastattelee taidehistorian professori Ville Lukkarista.
Kirja: Fragmentti, muisto, maisema.
Järjestänä Taidehistorian seura

15.00-15.25 Sukupuoli ja väkivalta - Lukemisen etiikkaa ja politiikkaa

Sukupuoleen ja seksuaalisuuteen liittyvien ilmiöiden näkyvyys on moninaistunut mediamaailman monimuotoistuessa. Naisen ruumis on - elävänä ja kuolleena - yhä väkivallan kohde nykykulttuurin teksteissä ja kuvastoissa. Väkivalta maskulinisoidaan ja uhrius feminisoidaan. Mistä tällaiset asetelmat kertovat? Miten niitä pitäisi lukea, katsoa ja vastaanottaa? Millaista politiikkaa ne tekevät, miten ne vaikuttavat meihin? Mitä kulttuurin väkivaltaistumiselle pitäisi tehdä? YTM Maija Lähteenmäki ja dosentti Tuija Saresma keskustelevat Sanna Karkulehdon ja Leena-Maija Rossin toimittaman artikkelikokoelmän kysymyksistä.
Kirja: Sanna Karkulehto; Leena-Maija Rossi (toim.) Sukupuoli ja väkivalta - Lukemisen etiikkaa ja politiikkaa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (2017).
Järjestäjänä: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

15.30-15.55 Sata vuotta suomalaista vesiensuojelua

Haastattelussa tarkastellaan vesiensuojelun vaiheita ja aikaansaannoksia Suomessa 1900-luvun alusta näihin päiviin sekä keskustellaan kymmenien asiantuntijoiden muisteluihin ja kirjoituksiin perustuvasta Vesien vuoksi -kirjasta. Kirjasta poimitaan mielenkiintoisten tapaukuvauksien yksityiskohtia. Keskustelussa mukana Tietokirjailija, limnologi Eeva-Liisa Hallanaro ja FM Sanna Vienonen.
Kirja: Vesien vuoksi - Suomalaisen vesiensuojelun vaiheita. Julkaisija Suomen Vesiyhdistys ry.
Järjestäjänä Suomen vesiyhdistys